FAQ
Hoe kunnen wij u het beste helpen? De meeste antwoorden hebben wij op een rijtje gezet.
Interdentaal reinigen
-
Hoe weet je of je een interdentale rager nodig hebt?
Vraag jouw tandarts welke interdentale reinigingsmethode voor jou het meest geschikt is. Wanneer de interdentale ruimte breed genoeg of open genoeg is, worden interdentale ragers aanbevolen.
-
Hoe vaak moet je interdentaal reinigen?
Interdentale reiniging moet dagelijks worden gedaan, net zoals het poetsen van de tanden. De meeste Interprox maten hebben een beschermkap zodat je het met je mee kunt nemen en altijd en overal van een schone mond kunt genieten.
-
Waarom is interdentale reiniging belangrijk?
De ruimten tussen tanden en kiezen kunnen door tandvlees bedekt zijn óf open zijn, dat wil zeggen dat je er met een interdentaal borsteltje bij kunt komen. Met zo’n borsteltje kun je alle plaque verwijderen die zich tussen de tanden en kiezen heeft opgehoopt. Dat is niet alleen belangrijk voor jouw tanden; ook het tandvlees in de interdentale ruimte heeft er baat bij. Dit deel van het tandvlees bevat namelijk minder keratine en is daarom meer vatbaar voor ontstekingen. Een extra reden om Interprox te gebruiken!
De belangrijkste mondaandoeningen ontstaan in de interdentale ruimten:
- 77,5% van alle mondaandoeningen ontstaan door het niet goed reinigen van de interdentale ruimten
- 60% van de halitosegevallen ontstaat door de ophoping van tandplaque in de interdentale ruimten
- Meer dan 50% van de bevolking leidt aan tandvleesontsteking, veroorzaakt door het niet goed weghalen van tandplaque
- 4 op de 5 mensen met implantaten lijden aan peri-mucositis (tandvleesinfecties rondom het implantaat), veroorzaakt door het niet goed weghalen van tandplaque
Gebruik interdentale rager
-
Hoe moet je de rager juist gebruiken?
Zo gebruik je het interdentale borsteltje op de juiste manier:
- Gebruik van Interprox de maat die het beste bij de interdentale ruimten in jouw gebit past. De borstel moet losjes ingestoken kunnen worden, zodat alleen de borstelhaartjes (en niet het ijzerdraad) in contact komen met de tanden en tandvlees.
- Beweeg het borsteltje van binnen naar buiten, zonder het te draaien.
- Herhaal deze beweging vanaf de binnenzijde van de tanden.
- Voor Interprox borsteltjes met een flexibele nek en handvat geldt, buig de nek (niet het ijzerdraadje) en/of het handvat van het borsteltje om de juiste hoek te maken.
Voor een meer complete reiniging kun je vóór het reinigen een druppel Interprox Gel op het interdentale borsteltje aanbrengen. Deze gel dringt dieper in de interdentale ruimte, waardoor tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes) voorkomen kunnen worden.
-
Hoe vaak moet ik mijn Interprox rager vervangen?
Dankzij de kwaliteit zijn Interprox ragers niet voor eenmalig gebruik. De duurzaamheid ervan zal afhangen van hoe en hoe vaak ze worden gebruikt.
-
Hoe houd je de rager goed schoon?
Met een gel houdt je de rager goed schoon. Interprox Gel is een gel die speciaal is samengesteld voor het verwijderen van tandplaque uit de ruimten tussen tanden en kiezen bij het gebruiken van een interdentaal borsteltje. Dankzij de samenstelling van Interprox Gel en de eigenschappen ervan, kan er gemakkelijk in de ruimte gereinigd worden om te voorkomen dat het tandvlees ontstoken raakt of er cariës (gaatjes) ontstaan. Bovendien wordt het bloeden van het tandvlees beperkt. Het is een niet schurende gel die het tandoppervlak respecteert, en erg geschikt is om op het interdentale borsteltje aan te brengen om zo te garanderen dat de actieve bestanddelen tot in alle interdentale ruimten komen.
Maatvoering Interprox Ragers
-
Welke maat interdentale rager moet ik gebruiken?
Het is belangrijk om bij elke interdentale ruimte de juiste maat borstel te kiezen. Heb je een open, toegankelijke ruimte tussen de tanden en/of kiezen? Dan is het raadzaam om een interdentaal borsteltje te gebruiken. Zo kan je op effectieve wijze de tandplaque tussen de tanden weghalen. Bij het kiezen van het voor jouw meest geschikte borsteltje moet je op het volgende letten:
- De ruimte of afstand tussen de tanden (PHD: Passage Hole Diameter)
- Het aantal plaatsen waar een borsteltje gebruikt moet worden
- Het gedeelte in de mond waar de interdentale ruimte zich bevindt (voorste gedeelte van de mond: snijtanden of hoektanden en achterste gedeelte: kleinere en grotere kiezen).
Interprox biedt een breed assortiment ragers in verschillende PHD maten, zodat je de meest geschikte maat kunt vinden. De PHD (Passage Hole Diameter) of maat verwijst naar de grootte van de interdentale ruimte (mm). Als je niet weet welke PHD bij een tussenruimte hoort, dan is het raadzaam om eerst de kleinste maat te kiezen (Interprox Nano 0.7 of Interprox Plus Nano 0.7). Werkt deze maat borstel te los? Kies dan een grotere maat. Heb je meerdere interdentale ruimten, elk met een eigen grootte? Gebruik dan meerdere interdentale borsteltjes, elk met een andere PHD.
-
Weet je niet welke maat van Interprox je moet gebruiken?
Als je niet weet welke PHD overeenkomt met de interdentale ruimte, is het raadzaam om eerst de kleinste maat te kiezen (Interprox Nano 0.7 of Interprox Plus Nano 0.7) en de maat te vergroten als het borsteltje comfortabel werkt. De juiste rager moet precies goed de interdentale ruimte binnendringen (zonder kracht te hoeven gebruiken) en de hele ruimte bestrijken. Het is belangrijk niet een te grote maat te kiezen om beschadiging van tanden en tandvlees te voorkomen. Jouw tandarts en mondhygiënist zullen je helpen de juiste maat te vinden.
-
Is er voor elke interdentale ruimte een andere borstel nodig?
Als de ruimtes verschillend van grootte zijn, hebben we verschillende maten interdentale borsteltjes nodig om een betere werkzaamheid te garanderen.
-
Wat is het verschil tussen Interprox en Interprox Plus?
Voor het reinigen van interdentale ruimten vóór in de mond wordt aanbevolen om interdentale borsteltjes met een recht handvat te gebruiken. Borsteltjes met een schuine kop, Interprox Plus, zijn ideaal voor het correct reinigen van de tussenruimte in de achterste gedeeltes, dus tussen de kleinere en grotere kiezen. De Interprox ragers met flexibel handvat en nek, die altijd weer hun oorspronkelijke vorm aannemen, kunnen zowel voorin alsook achterin de mond gebruikt worden.
Allergieën en diabetes
-
Wat is de invloed van een slechte mondhygiëne op de gezondheid van mensen met diabetes?
Mensen met ongecontroleerde diabetes lopen een hoger risico op tandvleesaandoeningen (gingivitis en parodontitis), xerostomie (droge mond), een branderige mond, opportunistische infecties, enz. Een slechte mondhygiëne kan dus de ontwikkeling van voornoemde orale pathologieën in de hand werken. Bovendien kan een slechte gezondheid van het tandvlees het risico op een verslechtering van de controle over diabetes of de ontwikkeling van complicaties ervan verhogen. Mensen met diabetes moeten dus nog beter voor hun tandvlees zorgen.
Dierproefvrij
-
Doet DENTAID dierproeven voor de ontwikkeling en productie van Interprox producten?
DENTAID voert geen dierproeven uit voor de ontwikkeling of fabricage van zijn producten. Geen van de door DENTAID op de markt gebrachte producten bevat van dieren afgeleide componenten in de formulering.
Overig
-
Zijn de kleuren van verschillende merken gelijkwaardig?
De kleuren van de verschillende merken zijn niet gelijkwaardig. Om de gelijkwaardigheid te kennen, moet je de grootte van de PHD vergelijken (gebruik geen andere metingen zoals de diameter van het borsteltje of de draad, omdat deze misschien niet in de interdentale ruimte passen).
-
Is flossen moeilijk?
Flossen vereist veel vaardigheid om volledig effectief te zijn. Interprox ragers zijn een comfortabeler en doeltreffender alternatief als er voldoende ruimte tussen de tanden is. Het vergemakkelijkt ook de toegang tot de posterieure gebieden (premolaren en molaren).
-
Heb je open interdentale ruimten?
In open interdentale ruimten neemt het tandvlees niet de hele ruimte tussen de tanden in beslag. In deze open interdentale ruimten kan de flosdraad niet geheel effectief zijn, omdat hij te losjes naar binnen komt en geen frictie kan bieden, zodat in deze gevallen het gebruik van interdentale ragers wordt aanbevolen.
-
Wat moet ik doen als mijn tandvlees bloedt?
Bloedend tandvlees kan wijzen op een tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis). Dit wordt meestal veroorzaakt door de ophoping van plaque of biofilm tussen de tanden en kiezen en aan de rand van het tandvlees. Wij adviseren je een bezoek aan de tandarts te brengen voor een diagnose en een gerichte behandeling. Daarnaast is het raadzaam om naast tandenpoetsen ook de ruimten tussen je tanden goed schoon te maken. Gebruik daarvoor de ragers van Interprox.
-
Lijd je of heb je geleden aan parodontitis?
Parodontitis veroorzaakt de vernietiging van de weefsels die de tanden ondersteunen, wat een grotere interproximale ruimte betekent. Je moet de tandarts bezoeken om een diagnose te stellen en de uit te voeren behandeling te bepalen. Bovendien is het raadzaam om de hygiëne van de interdentale ruimten te verbeteren met het gebruik van Interprox.
Staat je vraag er niet tussen?
Laat het ons weten en stel hier je vraag. Dan komen wij met een antwoord.